Contact : T 0113-231972

Airco

Published Date
Written by Kees Boot   
Hits: 4129
Category: Airco

 

Auto airconditioning draagt bij aan rijcomfort. Bijna alle auto’s hebben een airconditioning. Naast comfort in de zomer, voorkomt de airconditioning in de winter dat uw ramen beslaan door de drogere lucht uit de airco. U kunt dus uw airconditioning in alle jaargetijden gebruiken.  Dit houdt niet in dat u in de winter in een koude auto moet zitten om met onbeslagen ruiten te kunnen rijden, u kunt gewoon tegelijk de verwarming aanzetten. Bij veel auto’s wordt de airco al aangezet bij de ontwasemingsfunctie van de auto. U regelt dus zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid in de auto met uw airconditioning.

 Het blijven gebruiken van uw airco in de winter komt de levensduur van de airconditioning ten goede. Dit voorkomt lekkages, die een nadelig effect op het milieu hebben. Zorg er daarom voor dat ook als het kwik daalt uw airco regelmatig wordt gebruikt.

Autofabrikanten raden aan om de airco van uw auto elke vier jaar opnieuw te laten vullen. in het aircosysteem zit een koudemiddel dat verdampt of kan weglekken. Door lekkage langs rubber neemt het koudemiddel gemiddeld tussen de 5% en 10% af per jaar. Daardoor treed er drukverlies op waardoor de airco in uw auto minder koele lucht afgeeft. Levert uw airco minder koele lucht dan u gewend bent? Neem dan contact op met JLD-Service!

Neemt u geurtjes of een muffe lucht waar? De oorzaak kan een vervuild interieurfilter  zijn of bacteriën en schimmels die in de luchtkanalen en de verdamper zitten. Als de filters en de verdamper niet regelmatig worden onderhouden, krijgen niet alleen pollen maar ook bacteriën en schimmels een vrij spel. De luchtkwaliteit vermindert en uiteindelijk kan de airco een systeem worden wat u gezondheid niet ten goede komt. U kunt last krijgen van verkoudheid, keelpijn, een grieperig gevoel, geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen. Mensen met astma kunnen te maken krijgen met verergering van hun klachten. Bij JLD-Service kunt u terecht voor het vervangen van u interieur filter en reiniging van luchtkanalen en verdamper.

 

De Algemene werking airco:

Het bestaat uit een gesloten systeem waarin onder druk een koudemiddel circuleert. De werking is gebaseerd op het natuurkundige principe dat door verandering van druk de temperatuur kan worden beïnvloed.

Compressor (1):  Draagt zorgt voor de circulatie van het koudemiddel van de verdamper lage druk gasvormig naar de condensor hoge druk vloeibaar.

Poelie (2): Zorg voor de aandrijving van de pomp door middel van de multyriem de magneet koppeling in de poelie zorg voor het in en uitschakelen van de compressor.

Condensor (3): De condensor koelt het opgewarmde koudemiddel af doormiddel van de rijwind of fan, door de temperatuurdaling wordt het middel vloeibaar.

Fan (4): Zorgt er voor dat er altijd voldoende lucht door de condensor gaat om het koudemiddel af te koelen.

Filter droger (5): Verwijderd vuil en vocht.

Verdamper (6): De lucht die het interieur ingaat stroomt lang de verdamper en word afgekoeld door het koudemiddel in de verdamper.

expansieventiel (7): Het vloeibare koudemiddel in het systeem is nog steeds onder hoge druk, het reduceerventiel reduceert de druk door een geringe hoeveelheid koudemiddel door te laten.

 

Airco