Contact : T 0113-231972
Hits: 15668

Banden

De band vormt het enige contact tussen de auto en de weg. Daarom zijn de banden één van de belangrijkste onderdelen van een auto. Ook al is een band voor de meeste mensen rond en zwart en een noodzakelijk iets om onder de auto te hebben. Een band speelt een cruciale rol bij uw eigen veiligheid en die van anderen. Wanneer u veilig en comfortabel wil rijden, zijn goede banden een vereiste. Als specialist op het gebied van banden kan JLD-Service U informeren en adviseren over de mogelijkheden. Bovendien heeft u keus uit banden van alle merken.

Caravan Banden

Veel caravanbezitters zijn zich vaak niet bewust van de zware taak die de banden hebben in vergelijking met de autobanden onder het trekkend voertuig. Ze worden vaak blootgesteld aan een overbelasting en te lage bandenspanning. De slijtage is ondanks de minder gemaakte kilometers groter, zodat deze banden veel eerder aan vervanging toe zijn. Gedurende de stallingperiode van de caravan zijn sommige onderdelen zonder gebruikt te zijn, toch versleten.

JLD-Service raadt u aan om de banden van uw caravan na 6 - 8 jaar te vervangen om de optimale rijeigenschappen te behouden. De rubbersamenstelling van de band veranderd namelijk in de loop der jaren. Vervanging van de band is dus aan te raden, ook al ziet de band er nog goed uit.

  • Hoge temperaturen en rechtstreeks zonlicht versnellen het verouderingsproces.
  • De caravan banden die lange tijd stilstaan moeten worden afgeschermd tegen de zon.
  • Caravanbanden die niet continu worden gebruikt moeten na 6-8 jaar worden vervangen.
  • Reservebanden ouder dan 6 jaar, mogen uitsluitend in extreme noodsituaties worden gebruikt.

 

Winterbanden

Winterbanden hebben veel meer grip onder winterse omstandigheden. Niet alleen op sneeuw en ijs, maar ook bij lagere temperaturen en op droge wegen. Het is voor uw eigen en andermans veiligheid van groot belang om deze zachtere bandensoort te monteren zodra het kwik zakt onder de 7 graden Celsius. Winterbanden, herkenbaar aan de M+S, M&S of M.S.-codering worden geacht een profiel te hebben van minstens 4 mm voor radiaalbanden en 5 mm voor diagonaalbanden.

Een alternatief voor de winterband is de vierseizoenenband die het hele jaar onder de auto kan. Met deze banden heeft u eerder sneeuwkettingen nodig dan met winterbanden. Bovendien blijft het een compromis; de vierseizoenenband blinkt nergens in uit.
Het hele jaar door met winterbanden rijden is niet aan te raden. De remweg van deze banden neemt aanzienlijk toe bij hogere temperaturen.

In Oostenrijk zijn winterbanden met ingang van 1 januari 2008 verplicht. U riskeert een boete van €35 tot €5000 als u met zomerbanden onder de auto in de winter betrokken raakt bij een ongeluk. Ook kunt u problemen krijgen met de verzekeringsmaatschappij als u schade wilt claimen. In het ergste geval kan uw auto in beslag worden genomen. Let op: met sneeuwkettingen mag u alleen rijden als er sneeuw of ijs op de weg ligt. Meer over verkeersregels in het buiten land klik hier.

Wat kan JLD-Service voor U betekenen?

  • Verkoop en verhuur van winterbanden.
  • Verkoop van winterbanden in combinatie met velg.
  • Verkoop en verhuur van sneeuwkettingen.

Balanceren

Bij het opnieuw monteren van de band dient deze opnieuw te worden gebalanceerd. Het balanceren van de band is cruciaal voor het behouden van comfortabel rijgedrag. Door diverse oorzaken kan de band uit balans raken. Dit kunt u merken aan de volgende punten:

  • Het stuur beweegt zich langzaam heen en weer bij een lage snelheid (40 tot 70 km/uur)
  • Trillend stuur of dashboard e.d. bij hogere snelheden (100 tot 140 km/uur)

Bij een goed gebalanceerd wiel is het contact met de weg beter, dit bevordert de veiligheid en het rijcomfort en tevens wordt extra slijtage aan de band voorkomen.