jld autoservice autobanden

BANDEN LABEL/TESTEN

Door alle banden de juiste band niet meer herkennen? Het is lastig om daar duidelijkheid in te krijgen met alle bandenlabels en testen. Om u toch een beetje op weg te helpen onderstaand de links naar de belangrijkste testrapporten. U kunt er van uit gaan dat deze testen uitgebreider zijn uitgevoerd dan de bandenlabel testen. De bandenlabels zijn zeker een hulpmiddel om meer onderscheid te maken tussen goede en slechte banden. U mag altijd bellen voor advies van een medewerker van JLD-autoservice.

 

Uitleg bandenlabel

Brandstof besparing

U kunt dit diagram gebruiken om te zien wat de prestatie van de band op het gebied van brandstofverbruik is. Brandstofverbruik wordt gerangschikt van klasse A (het laagste brandstofverbruik) tot en met klasse G (het hoogste brandstofverbruik). Bespaar tot wel €300.- ofwel 80 liter brandstof over de levensduur van de band. Deze berekening is gemaakt voor een auto voorzien van vier A klasse banden rijdend met een snelheid van 80 km/h  in dit geval wordt er 7,5% minder brandstof verbruikt dan wanneer er met dezelfde auto wordt gereden voorzien van G klasse banden. Resultaten kunnen variëren aan de hand van de auto die gebruikt wordt of de weersomstandigheden maar het verschil in prestatie is bewezen.

 

Bron: Vaco

 

Remprestatie op nat wegdek

Het vergelijken van de remprestatie op nat wegdek. Deze grafiek laat zien hoe goed een band remt onder natte wegomstandigheden. De prestatie wordt in kaart gebracht op een schaal van klasse A (de veiligste band, met de kortste remweg) tot en met klasse G (minst veilig, band met de langste remweg). Stopt tot wel 4 autolengtes eerder. Deze berekening is gemaakt voor een auto voorzien van vier A geklasseerde banden rijdend met een snelheid van 80km/h, de remweg kan in dit geval wel 18 meter verschillen ofwel 30% korter zijn dan met G geklasseerde banden.

 

Bron: Vaco

 

Het externe afrolgeluid

Het vergelijken van het niveau van het externe afrolgeluid. Dit diagram laat u zien wat het niveau, in decibellen (dB), van het externe afrol geluid is van de band. Het pictogram met de drie golfjes vertelt hoe de band presteert in vergelijking tot de toekomstige Europese limiet. Het externe afrol geluid hoeft niet veel te maken te hebben met het geluid dat u kunt horen in de auto.

  • 3 zwarte golven = hoog geluidsniveau maar in lijn met de huidige EU regels.
  • 2 zwarte golven = gemiddeld geluidsniveau, tussen de toekomstige limiet en 3dB daaronder.
  • 1 zwarte golf = laag geluidsniveau, vanaf 3 dB onder de toekomstige geluidslimiet.

 

Bron: Vaco

 

Zegt bandenlabel alles over een band?

Nee, labelling is een stap in de goede richting maar de onderstaande punten zijn ook belangrijk bij het kopen van een band.

  • De bandenlevensduur: een band met een lange levensduur kan voordeliger zijn over een langere periode. De juiste band kan u een heel extra jaar rijplezier geven in vergelijking met een andere band.
  • Grip in bochten: 25% van alle ongelukken vinden plaats in bochten.
  • Grip op droog wegdek: 70% van alle ongelukken vinden plaats op droog wegdek.
  • Geluidsproductie in de auto: Hoeveel geluid geeft de auto door naar binnen in de auto? Hoe stugger de band des te meer geluidstrillingen de band doorgeeft.

Banden testen

Onderstaand de links van instanties die de bandentesten uitvoeren. Klik op het logo om naar de test te gaan.

Label5
Label6