jld autoservice autobanden

TPMS SYSTEEM

Het bandenspanning controlesysteem TPMS staat voor ‘Tyre Pressure Monitoring System’ en is verplicht op nieuwe auto’s van na 1 november 2014. De juiste bandenspanning is niet alleen goed voor de verkeersveiligheid, ook de levensduur van je banden neemt toe en het brandstofverbruik neemt af.

Hoe werkt TPMS?

Een auto met een TPMS-systeem heeft een controlelampje op het dashboard. Het waarschuwt u als 1 of meerdere banden een te lage druk heeft.  Het systeem controleert dit snel, u heeft dan nog voldoende tijd om naar de dichtst bijzijnde bandenspecialist te rijden of de auto op een veilige plek te parkeren. Hierdoor loopt u minder kans om de band kapot te rijden.

De voordelen

  • Altijd de juiste bandenspanning.
  • Minder risico op een klapband.
  • Langere levensduur van je banden.
  • Brandstofbesparing
  • Milieubesparing

TWEE SOORTEN TPMS-SYSTEMEN

 

Direct TPMS-systeem

Een direct TPMS-systeem werkt met sensoren die de bandenspanning meten. De meetsignalen geven ze vervolgens door aan de elektronica van het voertuig. Elke band heeft zijn eigen sensor, deze zijn van buiten niet zichtbaar. Deze sensoren zijn in de meeste gevallen achter het ventiel gemonteerd. Automobilisten met een extra set wielen voor hun winterbanden moeten een tweede set sensoren kopen om ook in de winter van de voordelen van TPMS te profiteren.

 

Indirect TPMS-systeem

Een indirect TPMS-systeem werkt op basis van de software van de auto, dus zonder sensor. Dit systeem maakt gebruik van het feit dat een band met een te lage spanning een kleinere omtrek heeft dan een band met de juiste spanning. Een band met een kleinere omtrek draait sneller rond. De elektronica van de auto meet dat verschil en kan zo bepalen of de band nodig opgepompt moet worden. Als u de banden op de juiste spanning heeft gezet dient u via het dashboard aan te geven dat de banden op spanning zijn gezet. Zodat de computer de omtrek snelheid als 0 punt in de computer vast zet. Hoe u dit precies doet staat in het instructieboekje van uw auto. Mocht u hier toch niet uitkomen mag u natuurlijk altijd even langskomen bij JLD-autoservice.

jld auto garage tpms
jld auto garage tpms

Bron: Vaco