jld autoservice autobanden

WINTERBANDEN

Een winterband is goed te herkennen aan de inkepingen/ lamellen in de band. Ook zijn ze herkenbaar aan de M+S, M&S, M.S.-codering en de berg met sneeuwvlok afbeelding op de zijkant van de band.  Winterbanden hebben veel meer grip onder winterse omstandigheden. Dit komt voornamelijk door 2 redenen:

  • De lamellen op de winterband gaan door de aandrijf- en remkrachten gebogen staan waardoor er meer aangrijppunten op de weg ontstaan.
  • Door de rubbersamenstelling die in de winter flexibeler blijft dan bij een zomerband. Het rubber van een zomerband wordt hard en verliest daardoor zijn grip in de winter. Maar een winterband heeft echter in de zomer slechtere rij eigenschappen, daardoor neemt de remweg aanzienlijk toe.
jld auto garage winter banden

Waarom een winterband?

Niet alleen op sneeuw en ijs doet een winterband het beter maar ook bij lagere temperaturen op een droge weg. U gaat een groot verschil merken bij temperaturen onder de 7 graden. Een auto op winterbanden die 100 km/u rijdt en remt op een nat wegdek, staat vier meter eerder stil dan dezelfde auto op zomerbanden. Dat kan het verschil betekenen tussen wel of geen aanrijding. Daarvoor wordt er geadviseerd om winterbanden onder de 7 graden te monteren voor uw en andermans veiligheid. Winterbanden worden geacht een profiel te hebben van minstens 4 mm voor radiaalbanden en 5 mm voor diagonaalbanden. Onder deze mm verliest de band zijn eigenschappen als winterband omdat de lamellen hun werking niet meer goed kunnen doen.

Wat is de regelgeving in Europa?

Voor de recente regelgevingen en verplichtingen verwijzen wij u naar deze link. U riskeert een boete van €35 tot €5000 als u met zomerbanden onder de auto in de winter betrokken raakt bij een ongeluk. Ook kunt u problemen krijgen met de verzekeringsmaatschappij als u schade wilt claimen. In het ergste geval kan uw auto in beslag worden genomen. Let op: met sneeuwkettingen mag u alleen rijden als er sneeuw of ijs op de weg ligt.

Zomerband

Winterband

Bron: Bandveilig

Bij JLD-service kunt u

Verkoop en verhuur van winterbanden.

Verkoop van winterbanden in combinatie met velg.

Verkoop en verhuur van sneeuwkettingen.